Слънчево изгаряне - съвети за облекчаване

 
ВИЖ КОИ СА
НАЙ-БЛИЗО?
НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Слънчево изгаряне - съвети за облекчаване

5 Юли 2011
Лятото е сезона на слънчевите изгаряния. За появата им са нужни само между два и четири часа на показ, а резултатът е болка, която трае до 24 часа, зачервяване и подуване на кожата. За избягването на тази верига от неприятни събития се препоръчва слънцезащитен крем с най-малко 15-и фактор или да стоите на сянка в часовете между 10,00 сутринта и 15,00 следобед, когато слънчевите лъчи са най-силни. Ако не успеете да спазите това и въпреки това изгорите, ето някои методи за облекчаване на болката.
Накиснете кърпа в студена вода и я поставете върху изгорялата кожа. Това понижава нейната температура и намалява степента на подуване и възпаляване. Не използвайте лед! Ледът може да причини по-големи щети на изгорената кожа, като я изстуди до измръзване. Ако изгарянията обхващат по-голяма зона, тогава вземете душ с хладка вода. Това ще помогне на кожата отново да се хидратира.

Намажете внимателно засегнатите участъци с масло от алое вера. Болката от изгарянето води до производство на простагландини, а алоето се бори с този ефект. Когато купувате такъв продукт, гледайте той да е 98-100% чист. Същият охлаждащ ефект може да се постигне и с масло от бодлива круша.

Можете да си направите и домашен крем за облекчаване на болката от слънчево изгаряне. Сложете в шишенце с пулверизатор половин чаена лъжичка масло от лавандула, половин чаша масло от алое, една чаена лъжичка масло от Витамин Е и една чаена лъжичка ябълков оцет. Разбъркайте добре и го впръскайте в кожата си. Когато го нанасяте върху лицето, бъдете внимателни с очите. Съхранявайте течността в хладилник – така ще остане годна до четири месеца.

Няма да забравим и бабината рецепта с кисело мляко като един от методите за облекчаване на болката. Останете с намазаното мляко около 15-20 минути и след това се изкъпете. Млечният протеин помага за запазване на влагата в кожата.
Ако болката е твърде голяма, можете да вземете и антивъзпалителни медикаменти и ацетаминофен. Повърхностните анестетични мазила също предлагат временно облекчение. Търсете продукти, съдържащи лидокаин, които се продават под формата на кремове или спрейове.
Автор: Чичинига - Epilacia.com

Коментари: