Лазерна епилация около очите - безопасно ли е?

 
ВИЖ КОИ СА
НАЙ-БЛИЗО?
НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Лазерна епилация около очите - безопасно ли е?

6 Юли 2011
Лазерната епилация е одобрена като безопасна и ефективна за всички зони на тялото – от горната устна до бикини зоната. Въпреки това много пациенти все още са неспокойни, когато става дума за лазерна епилация близо до очите. Това може да включва високите части на скулите, над веждите или между очите и горната част на носа.

Макар лазерите да се считат за ефективен начин за лечение на голям кръг козметични и медицински проблеми, неправилната им употреба може да причини значителни вреди върху кожата. Допълнителни опасения има когато се работи в близост до очите, тъй като тези чувствителни органи са уязвими на допълнителни вреди от лазерните лъчи.

Най-големият риск от лазерната светлина е изгаряне на ретината и причиняване на значителни, постоянни вреди върху очите, при това без да има никаква болка по време на процеса. Пациентът и лекарят дори може да не забележат нанасянето на тези вреди чак до установяване на самия факт – когато вече е твърде късно за каквито и да било действия. Лазерите също така могат да причинят белези по кожата, особено по най-чувствителните зони, като тези около очите.

Да се подложим ли на лазерно лечение или не? Този въпрос тормози винаги пациентите, които желаят обезкосмяване на околоочната зона. Някои клиники и козметични хирурзи не препоръчват подобни процедури, тъй като рискът е твърде голям. Те обикновено предлагат други методи на обезкосмяване, като кола-маска или електролиза.

Ако все пак откриете лекар, склонен към изпълнение на подобна процедура, изключително важно е да направите своето домашно преди началото на процеса. Три са факторите, които влияят върху безопасността на лазерното обезкосмяване около очите:

• Лазерното лъчение – количеството светлинна енергия, излъчвана от лазера

• Времетраенето на лазерното лъчение – колко дълго вашата кожа и очи ще бъдат изложени на светлината от лазера

• Размер на лазерния лъч

Когато се изпълнява процедурата, трябва да бъде избран правилният лазер за зоната около очите. Ето защо е изключително важно да изберете специалист с богат опит в този тип лазерна епилация. Предпазващи очите маски са важен фактор за безопасното приключване на процедурата. Всеки лазер изисква специализиран тип предпазни маски, които защитават очите от специфичната лазерна светлина. Опитният лекар ще знае какво приспособление да предложи като най-добра защита и ще изиска от пациента да го използва през цялото време на процедурата. Повечето лекари, освен това, изискват пациентите да държат очите си затворени докато работят с лазера, като допълнителна защита.

Друг въпрос, който трябва да си зададете, преди да пристъпите към лазерна епилация, е дали това лечение е най-подходящото за обезкосмяване на лицето. Някои мъже и жени притежават окосмяване, което е твърде светло и фино, за да бъде подходящо за лазерно епилиране. Тъй като лазерът се цели в пигмента на космените фоликули, пациентите с по-светла коса или по-тъмна кожа не винаги са идеални кандидати за тази процедура. Ако спадате към тази категория, трябва да се консултирате със специалист преди да предприемете решаващата стъпка.
Автор: Чичинига - Epilacia.com

Коментари: