Бръснене

 
ВИЖ КОИ СА
НАЙ-БЛИЗО?
НАЙ-КОМЕНТИРАНИ
Бръснене
Бръсненето е най-стария и разпространен метод. Тук се включват и всички представители на силния пол.

Начин на прилагане

Използва се бръснач/самобръсначка и гел/пяна. Основания принцип е срязването на видимата част от косъма без да се засяга корена.

Обща информация
В зависимост от зоната на третиране е надежден метод, но и не чак толкова. За пример в зона бикини много често след бръснене се появяват възпаления, зачервявания, обрив. От друга стране метода е подходящ за лицето при мъжете и краката при двата пола. Една от важните характеристики на метода е простотата на изпълнение и достъпността на неоходимите принадлежности. Подходящ е и при чувствителни към химически препарати области.

Недостатъци на метода
Основен негатив е честата необходимост от прилагане. Само ден-два след бръснене косъма отново има видима част и процедурата трябва да се повтори. Неприятен е също и фака, че при бръснене се отстраняват и умрелите клетки от повърхностната част на кожата което води до неприятно изсушаване на епидермиса. Въпреки голямото разнообразие от видове самобръсначчки все още цъществува и опасността от порязване. Може би неприятния страничен ефект, е че на по-деликатните места косъмчетата могат да започнат да растат навътре и да се появят досадни грозни пъпки, които ако бъдат раздразни зарастват много бавно и трудно.

Полезни съвети
Сменяйте ножчетата възможно по-често(на три-четири ползвания). пропоръчително е да ползвате самобръсначка с подвижна глава и поне 2 ножчета. Не ползвате чужди самобръсначи защото същестува опасност от неприятни инфекции.

Мъжете да не ползват дамски самобръсначки и обратното, защото женските ножчета са създадени за по-леко окосмяване.